ACTUEEL

CBS: Griep leidt tot hoger ziekteverzuim

De langdurige griepgolf waar Nederland dit jaar mee te maken had, heeft in het eerste kwartaal meer werknemers ziek thuis gehouden dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het ziekteverzuimpercentage steeg van 4,0 naar 4,4. Dat betekent dat gemiddeld 44 van de duizend werknemers zich in het eerste kwartaal ziek hadden gemeld.

Heviger

Griep in het land leidt altijd tot een hoger ziekteverzuimpercentage, vooral in het eerste kwartaal. "Dit jaar was de griepgolf heviger dan vorig jaar", licht een woordvoerder van het CBS toe.

Sectoren met relatief veel oudere werknemers scoren in 'de griepperiode' traditioneel een hoog ziekteverzuimpercentage. Een voorbeeld hiervan is het onderwijs (5,6). Hier speelt ook mee dat in sectoren met omvangrijke instellingen en bedrijven de kans op besmetting groter is "omdat je met veel mensen in aanraking komt". Dat verklaart ook mede de relatief hoge verzuimpercentages in industrie (5,5) zorgsector (5,6) en bij de overheid (5,8) in het eerste kwartaal.

Iets hoger

Gezien het verloop van het verzuim in de afgelopen jaren en het effect van de griepgolf in het eerste kwartaal denkt de CBS-woordvoerder dat het ziekteverzuimpercentage over heel 2015 een fractie hoger uitkomt dan de 3,8 van vorig jaar, het laagste percentage sinds 1996. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top