ACTUEEL

Winnaars V&VN Zorgaward 2009 bekend

De V&VN Zorgaward 2009 van beroepsorganisatie Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) kent twee winnaars: 'Wonen als thuis' heeft de publieksprijs gewonnen en ‘Gesloten, maar toch open’ de vakjuryprijs. Staatssecretaris Bussemaker reikte samen met hoofdinspecteur Verpleging en Chronische Zorg Jenneke van Veen de prijzen uit op de ‘Dag van de Verzorging’ in Nieuwegein.

Publieksprijs en vakjuryprijs

De V&VN Zorgaward 2009 bestaat uit een publieksprijs en een vakjuryprijs. Beide prijzen zijn een sculptuur en een cheque van 500 euro.

‘Wonen als thuis’

‘Wonen als thuis’ van Fokje, Ellie en Ypie Agricola, Woonzorgvoorziening Westersypen in Scharsterbrug werden door  de verzorgenden in de zaal beloond met de publieksprijs. ‘Wonen als thuis’ is een een kleinschalige woonvoorziening in Friesland. Deze is door verzorgenden als zelfstandigen gestart om de kwaliteit van zorg te bieden waar zij voor staan (vraag- en belevingsgericht). Nu wonen er acht dementerende bewoners als thuis.

‘Gesloten, maar toch open’

De vakjury heeft gekozen voor ‘Gesloten, maar toch open’ van Nikki Visser, De Beukenhof uit Loosdrecht, onderdeel van Inovum. Het is een gesloten afdeling met toch de vrijheid om te gaan, staan en lopen waar je wilt. Bewoners zonder Zweedse banden, domotica-oplossingen en een protocol hoe om te gaan met domotica vormen de basis. De vakjury beoordeelde deze aanpak als bruikbaar voor andere verzorgenden en zorginstellingen, goed voor de bewoners en vooral zeer innovatief.

'Verwenzorg Apeldoorn' van GGNet

De derde finalist was ‘Verwenzorg Apeldoorn’ van Anette Mandemaker, GGNet in Apeldoorn. Bewoners van deze psychiatrische instelling krijgen persoonlijke aandacht en warme betrokkenheid. Vanzelfsprekende dingen voor de meeste mensen, maar vaak niet voor mensen die langdurig zijn opgenomen.

Juryleden

De jury was onder de indruk van de ideeën, die volgens hen de essentie van de zorg raken. De jury bestond uit voorzitter Marian Kaljouw van V&VN, Atie Schipaanboord, directeur Innovatie en Beleid van de NPCF, Aad Koster, directeur van ActiZ, Klara van de Luitgaren van V&VN Verzorgenden en Sietske Posthuma namens TVV, vakblad voor verzorgenden.

Dag van de Verzorging

Met deDag van de Verzorging en de jaarlijkse uitreiking van de V&VN Zorgaward helpt V&VN verzorgenden, helpenden, zorghulpen en studenten om hun goede praktijkvoorbeelden beter over het voetlicht te krijgen. Ook geeft V&VN zo een beter beeld van ontwikkelingen op de werkvloer.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

zwanikken Leenders

7 oktober 2009

Van harte gefeliciteerd, met de PRIJZEN, geweldige mensen die zich EXTRA inzetten om het leven in de zorg MOOIER ,en BETER te maken

Ik roep alle bestuurders op om deze personen een bloemetje te sturen

Top