ACTUEEL

OM: gift Respijtzorg na afwijzen hiv-patiënt

De Stichting Respijtzorg Alkmaar moet van het Openbaar Ministerie (OM) een gift van 500 euro aan het Aidsfonds doen omdat ze een zorgvrijwilliger afwees vanwege zijn seropositiviteit. De maatregel was als voorwaarde gekoppeld aan de voorwaardelijke boete van 500 euro voor discriminatie die de aanklaagster donderdag tegen de stichting eiste. Ook vindt het OM dat de man recht heeft op bijna 900 euro schadevergoeding.

"U heeft deze man weggezet als eng, minderwaardig en gevaarlijk. Dat straalt uit op alle mensen met een hiv-infectie", aldus de officier van justitie tegen twee stichtingbestuurders. Stichting Respijtzorg neemt tijdelijk zorg over van mantelzorgers.

Geseponeerd

Het OM dacht begin 2012 anders over de kwestie. Toen seponeerde het de zaak. Maar het OM veranderde van standpunt. Dat gebeurde nadat de man zijn gelijk had gehaald bij de toenmalige Commissie Gelijke Behandeling en het gerechtshof in een klachtprocedure begin vorig jaar bepaalde dat de kwestie toch aan de rechter moest worden voorgelegd.

"Totaal verbaasd" was advocaat Jeroen Dallinga van de stichting over "de switch" van het OM. Volgens hem - en ook de twee bestuurders betoogden dat - is de hiv-patiënt nooit afgewezen. "Hij werd alleen niet meteen aangenomen. Want de stichting was net gestart en had nog geen beleid op dit punt. Er moest eerst het nodige worden uitgezocht."

Handicap

In de rechtszaal spitste de discussie zich toe op de vraag of een chronische ziekte zoals hiv een handicap is. Voor discriminatie op grond van een chronische ziekte biedt het strafrecht geen houvast, voor discriminatie op grond van een handicap wel. Volgens het OM ondervond de Alkmaarder destijds zoveel beperkingen van zijn ziekte, dat die als handicap kan worden gezien. Volgens Dallinga is dat niet aangetoond. Hij vroeg vrijspraak.

Uitspraak 16 juli. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top