ACTUEEL

Klink bekijkt ramingen plastische chirurgie opnieuw

Minister Ab Klink van VWS laat opnieuw bekijken of de ramingen voor het aantal plastisch chirurgen voldoende toereikend zijn. Dat heeft hij dinsdag geantwoord op vragen van de SP over een tekort aan plastisch chirurgen. De Vereniging voor Plastische Chirurgie heeft vorige week gewaarschuwd dat de wachtlijsten voor het specialisme zouden oplopen vanwege het tekort.

Opleidingsplaatsen verminderen

Klink heeft vorig jaar besloten het aantal medische studenten dat zich kan specialiseren tot plastisch chirurg terug te brengen, omdat er minder behoefte aan zou zijn. Hij baseerde zich daarbij op de ramingen van een speciale commissie die bekijkt hoeveel artsen er nodig zijn. Zowel in 2009 als in 2010 kunnen in Nederlandse ziekenhuizen zeven aankomende plastisch chirurgen een opleiding beginnen.

Behoefte bepalen

De minister wil nog eens bekijken of de beroepsgroep zelf een goed inzicht heeft in de groeiende behoefte. Ook wil hij weten of de adviescommissie misschien is afgeweken van de schattingen van plastisch chirurgen en of de wachtlijsten wel zijn meegenomen in de verwachtingen. Het Capaciteitsorgaan heeft deze week laten weten dat het aantal opleidingsplaatsen wel voldoende is.

Lange wachtlijsten

De plastisch chirurgen menen dat veel mensen het valse beeld hebben dat de artsen alleen maar bezig zijn met het wegwerken van rimpels. In werkelijkheid besteden ze slechts 14 procent van hun tijd aan mooimakerij. SP'er Henk van Gerven voerde dinsdag aan dat kinderen met aangeboren handafwijkingen soms wel twee jaar moeten wachten voordat een plastisch chirurg tijd voor hen heeft. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top