ACTUEEL

Mensen met depressie vaker slachtoffer van geweld

Mensen die lijden aan een depressieve stoornis zijn vaker slachtoffer van geweld dan de totale Nederlandse bevolking. Dit blijkt uit recent onderzoek van ggz-instelling Arkin, dat werd uitgevoerd met de Vrije Universiteit (VU).

Uit het onderzoek van Sabine Meijwaard voor Arkin, onder 300 psychiatrische patiënten in de regio Amsterdam, blijkt dat ruim een derde van de patiënten met een depressie het afgelopen jaar slachtoffer is geweest van geweldsmisdrijven. Ook patiënten met verslaving of schizofrenie hebben een verhoogde kans om slachtoffer te worden van misdrijven. Dit zijn seksuele misdrijven (drie keer groter risico), mishandeling (vijf keer groter risico) en bedreiging (drie keer groter risico). Ook rapporteerden de patiënten vaker slachtoffer te zijn geweest van diefstallen, zakkenrollerij en inbraken.

Binnen de psychiatrie heeft in de afgelopen 25 jaar een verschuiving plaatsgevonden. Waar patiënten met een ernstig psychiatrische stoornis, zoals schizofrenie, een bipolaire stoornis of chronische depressie, vroeger in een psychiatrische instelling of begeleide woonvorm verbleven, wonen zij nu steeds vaker zelfstandig. Onderzoeken in Amerika en Australië hadden al aangetoond dat patiënten met een ernstige psychiatrische stoornis een hoog risico hebben op slachtofferschap. Het onderzoek van Arkin en de VU is het eerste dat de situatie voor Nederland uitzocht.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top