ACTUEEL

OOGbussen sporen oogaandoeningen op

Het Oogziekenhuis Rotterdam lanceert op World Sight day, donderdag 8 oktober, vier OOGbussen. Oogdeskundigen reizen met de bussen langs verzorgingshuizen en buurtcentra om gratis oogtests uit te voeren bij vooral ouderen. De bussen worden onder meer betaald door zorgverzekeraar CZ.

Doorverwijzing

De eerste OOGbus is in oktober 2008 gelanceerd. Uit de laatste evaluatie van de OOGbus in juni 2009 blijkt dat zo’n dertig procent van de cliënten van de OOGbus worden doorverwezen naar de huisarts of de opticien. In 2004 waren ongeveer 220.000 tot 320.000 Nederlanders slechtziend of blind.

Simpele oplossingen

Het gemeentebestuur van Rotterdam steunt de actie. Volgens de gemeente is het project een goed voorbeeld van zorgvernieuwing die dichtbij de mensen staat. Veel mensen zouden de stap om naar eenoogarts te gaan groot vinden. Volgens onderzoekers breken bijvoorbeeld veel ouderen hun been of heup omdat ze niet goed zien. Met simpele oplossingen als een nieuwe bril of oogdruppels zou veel narigheid bij de mensen kunnen worden voorkomen.

De bussen gaan in het zuiden van het land rijden. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top