ACTUEEL

OM eist werkstraf en geldboete tegen ex-directeur abortuskliniek

De advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft in hoger beroep een werkstraf van 240 uur, een voorwaardelijke celstraf van acht maanden en een geldboete van 75 duizend euro geëist tegen een ex-directeur van een Haagse abortuskliniek. Onder haar leiding werd ruim 7,5 ton verduisterd en ruim 3,5 ton witgewassen.

Dit meldt het OM.

Onder leiding van Anna R. werd jarenlang geld verduisterd van het toenmalige College voor Zorgverzekeringen (CVZ), waardoor ten onrechte AWBZ-subsidies aan de abortuskliniek verstrekt zijn. De kliniek declareerde meer en andere behandelingen dan verricht. Deels gebeurde dat door het opvoeren van behandelingen verricht bij mensen die niet AWBZ-gerechtigd waren, deels omdat behandelingen of consulten werden opgevoerd die niet of in een andere, goedkopere, vorm waren verricht en deels omdat maagdenvlieshersteloperaties als abortussen werden gedeclareerd.

De rechtbank veroordeelde de ex-directeur eerder alleen voor oplichting van het CVZ tot een geldboete van 25 duizend euro, waarvan 20 duizend euro voorwaardelijk, en sprak haar vrij van de overige feiten. De rechtbank veroordeelde de medewerker tot 120 uur werkstraf. Zowel het OM als de ex-directeur stelden hoger beroep in. Tegen een medewerker van diezelfde kliniek eiste de advocaat-generaal een werkstraf van tweehonderd uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden wegens het medeplegen van het vervalsen van patiëntenformulieren en subsidies.

Maatschappij gedupeerd

De advocaat-generaal vindt dat de ex-directeur met kwade opzet heeft gehandeld waar het gaat om het aanleveren van verkeerde gegevens aan het CVZ. Dit maakt de feiten "kwalijker". "Verdachte heeft willens en wetens te veel subsidie aangevraagd en daarmee de maatschappij gedupeerd." Hogere straffen zijn dan ook "op zijn plaats". Verder is de advocaat-generaal van oordeel dat falend toezicht van bestuur en accountants niets af doet aan het laakbare gedrag van de verdachten.

De uitspraak volgt naar verwachting over twee weken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top