ACTUEEL

'De Kleine Johannes is een gevangenis voor gehandicapten'

De Kleine Johannes, een wooncomplex voor verstandelijk gehandicapten in Amsterdam, is een tikkende tijdbom, zeggen familieleden in Het Parool. Het geld wordt volgens hen niet aan zorg uitgegeven.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) plaatste De Kleine Johannes een aantal jaren terug onder verscherpt toezicht, na klachten van familieleden. In 2014 verscheen er een nieuw, positief rapport over de instelling, waar in totaal 92 bewoners verblijven, verdeeld over acht groepen. Amsta zou zich flink verbeterd hebben en volgens de Inspectie in staat zijn de "geconstateerde kwaliteit van zorg te handhaven en verder te optimaliseren".

Maar familieleden van cliënten zeggen dat de situatie er eerder slechter op is geworden, schrijft Het Parool. In februari hebben ze een protestbrief naar het Amsta-bestuur gestuurd. Het merendeel van wat het zorgzwaartepakket voorschrijft, wordt volgens hen niet geboden. Dit zou leiden tot een "onacceptabel aantal incidenten". "Noodmedicatie en de separeerruimte worden nu vaker toegepast dan ooit."

De zorg is verschraald

Begin juni is er op initiatief van Amsta opnieuw een onderzoek ingesteld, uitgevoerd door zorginstelling Amerpoort. De resultaten worden niet openbaar gemaakt wegens privacy, maar uit een presentatie voor betrokkenen blijkt dat De Kleine Johannes volgens de normen te weinig personeel inzet. De basiszorg kan worden geboden, concludeert Amerpoort. Maar het welzijn van de cliënten staat onder druk, terwijl de zorg is verschraald.

Amsta laat aan de krant weten dat de nieuwe manager met nieuw elan veranderingen zal doorvoeren en het vertrouwen van de families moet herstellen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top