ACTUEEL

‘Grens zwangerschap na invriezen eicel op 45 jaar’

Staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS wil waarschijnlijk een leeftijdsgrens van 45 jaar hanteren voor vrouwen die zwanger willen worden nadat ze eicellen hebben laten invriezen. In antwoord op vragen van de Tweede Kamer antwoordt ze dinsdag dat dit haar een reële grens lijkt, omdat deze ook geldt voor een ivf-behandeling met gedoneerde eicellen.

Niet strijdig met Embryowet

In de zomer ontstond in de Tweede Kamer opschudding over plannen van het AMC in Amsterdam om eicellen van alleenstaande vrouwen die op latere leeftijd nog moeder willen worden in te vriezen. Bussemaker laat de Kamer nu weten dat dit niet in strijd is met de Embryowet. Daarin staat dat het tot stand brengen van een embryo voor wetenschappelijk onderzoek niet mag. Maar volgens de staatssecretaris gaat het er bij het invriezen van eicellen alleen maar om dat een vrouw zwanger kan worden op latere leeftijd.

Standpunt NVOG

De staatssecretaris wacht het standpunt van de vereniging van gynaecologen NVOG af over de leeftijdsgrens. Het AMC wil vrouwen tot 50 jaar gebruik laten maken van de techniek. Het ziekenhuis zal zich wel voegen naar de maximumleeftijd die de NVOG aangeeft.

Richtlijn inzet techniek

Vanuit de Tweede Kamer klonk de kritiek dat de techniek nu alleen wordt gebruikt als dat medisch noodzakelijk is, bijvoorbeeld als een vrouw door kanker onvruchtbaar dreigt te raken. Straks kunnen ook vrouwen met een late kinderwens er profijt van hebben. Bussemaker stelt dat de grens tussen deze twee redenen om tot invriezen over te gaan soms lastig te trekken is. Ze gaat de NVOG vragen om daarvoor een richtlijn op te stellen.

Zware behandeling

De mogelijkheid om eicellen in te vriezen zou vrouwen ertoe aanzetten op steeds latere leeftijd kinderen te nemen, zo luidde de kritiek. Volgens Bussemaker valt dat wel mee, omdat het om een zware behandeling gaat waar een vrouw niet zomaar voor kiest. Ze wijst erop dat er wereldwijd maar weinig vrouwen zijn die door ivf rond hun vijftigste nog een kind hebben gekregen. Ruim een kwart van de kinderloze alleenstaande vrouwen in Nederland wil graag eicellen laten invriezen. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

DELORISWoodard28

6 februari 2012

I received my first <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/business-loans">business loans</a> when I was 25 and that helped my family a lot. But, I need the commercial loan once more time.

Top