ACTUEEL

Dementie grootste doodsoorzaak in Nederland

Dementie is met ongeveer 12.500 sterfgevallen de grootste doodsoorzaak in Nederland. In 2014 stierven meer mensen aan dementie dan aan longkanker of een hartinfarct, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Bijna 70 procent van de mensen die overlijden aan dementie is vrouw.

Dementie is met ongeveer 12.500 sterfgevallen de grootste doodsoorzaak in Nederland. De sterfte aan dementie overtrof vorig jaar het aantal keren dat iemand overlijdt aan longkanker of een hartinfarct. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Bijna 70 procent van de mensen die overlijden aan dementie is vrouw.

Kanker in alle verschijningsvormen en hart- en vaatziekten blijven de voornaamste doodsoorzaken. Maar vorig jaar bleek uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) al dat dementie dat in 2030 zal zijn. De eigenlijke doodsoorzaak is dan bijvoorbeeld een longontsteking maar omdat dementerenden een zwakker afweersysteem hebben, leiden de aandoeningen sneller tot de dood. Patiënten met de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson of Multiple Sclerose (MS) overlijden dan als ze stoppen met eten of drinken, zich verslikken of een infectie oplopen.

Steeds minder mensen sterven aan een acuut hartinfarct, vorig jaar zo'n 5300. Dat zijn er vierhonderd minder (7 procent) dan in 2013. Sinds de jaren zeventig daalt het aantal mensen dat aan plotseling hartfalen sterft gestaag, onder meer door extra aandacht voor hoge cholesterolgehaltes, vooruitgang in behandelingen als dotteren en afname van het aantal rokers. Patiënten overleven zo een acuut hartinfarct en overlijden uiteindelijk aan iets anders.

Belangrijkste doodsoorzaken

In totaal stierven vorig jaar ruim 139.000 mensen. Bij 38.000 mensen waren hart- en vaatziekten de doodsoorzaak en bijna een op drie (43.000) stierf aan een of andere vorm van kanker. Mannen overlijden vaker aan kanker dan vrouwen: vorig jaar ruim 23.000 mannen tegenover bijna 20.000 vrouwen. Bij mannen gaat het vooral om longkanker, dikke darmkanker en prostaatkanker, bij vrouwen om long- en borstkanker.

Aan ziekten van de long- of luchtwegaandoeningen, zoals COPD of longontsteking, overleden vorig jaar ongeveer 10.000 mensen. Dat waren er minder dan een jaar eerder. Dat komt volgens het CBS onder andere doordat het voorjaar van 2014 geen griepepidemie kende. Doorgaans overlijden veel longpatiënten tijdens zo'n epidemie. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top