Finance

Eigen risico leidt tot zorg mijden

Eigen risico leidt tot zorg mijden

Het eigen risico leidt ertoe dat patiënten zorg mijden. 14 procent van de patiënten ziet af van een vervolgbehandeling als die onder het eigen risico valt. Dat blijkt uit onderzoek van patiëntenfederatie NPCF, Landelijk Platform Ggz en gehandicaptenorganisatie Ieder(in) onder ruim 9000 mensen. De helft van de patiënten blijkt ook rekeningen van zorgaanbieders niet te begrijpen.

Met name mensen met een beperking of psychische problemen zien af van een vervolgbehandeling, zoals een bezoek aan een specialist, een laboratoriumonderzoek of pillen bij de apotheek. Volgens de patiëntenorganisaties een duidelijk signaal dat minister Schippers (Volksgezondheid) het mis heeft als ze zegt dat het eigen risico niet tot zorg mijden leidt.

Ook van de door Schippers beoogde transparantie blijft voor de patiënt vooralsnog uit. Patiënten willen weten wat zorg kost en krijgen ook inzage in hun rekeningen, maar die zijn nog altijd niet te begrijpen door de medische taal die erin staat.

De patiëntenkoepels willen dat zorgverzekeraars beter hun best doen om patiënten te informeren. Een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zegt vrijdag in het AD daar volop mee bezig te zijn, maar wel de zorgaanbieders hierbij nodig te hebben. ZN wil patiënten ook inzicht geven in de zorgkosten om fraude aan te pakken. Donderdag maakten de zorgverzekeraars bekend dat zij in 2014 18,7 miljoen euro aan fraude hebben opgespoord.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

14 juli 2015

Dat het Eigen risico tot 'zorg mijden' leidt lijkt me logisch. Het Eigen risico was toch een bezuinigings maatregel? De politici hadden het kunnen weten en nu is het weer niet goed. Het Eigen risico is een gedrocht.

Top