ACTUEEL

'Chirurg Reijnen verantwoordelijk voor dood patiënten'

De in opspraak geraakte chirurg van het Scheper Ziekenhuis in Emmen wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van vijf patiënten die bij hem een maagverkleiningsoperatie ondergingen. De 59-jarige man, die al op non-actief stond, is incapabel en krijgt ontslag. De inspectie voor de gezondheidszorg wil ook dat hij wordt geschrapt uit het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg-register).

IGZ stapt naar tuchtcollege

De inspectie legt de zaak voor aan het tuchtcollege. Als dat ermee instemt, mag de hij nergens meer in Nederland als arts aan de slag. De inspectie reageert hiermee op het onderzoeksrapport naar chirurg Nick Reijnen dat dinsdag door de directie en de raad van bestuur van het ziekenhuis werd gepresenteerd.

Conclusies uit rapport

Volgens het rapport maakte hij tijdens operaties bovengemiddeld veel fouten. Zijn verslaglegging en dossiervoering schoot volgens het rapport zo tekort, dat dit consequenties had voor de patiëntoverdracht en het nazorgtraject. Ook informeerde hij zijn patiënten onvoldoende en inconsequent en volgde hij geen protocol. De man luisterde verder vrijwel nooit naar zijn directe collega’s en voerde een vaak wisselend en onvoorspelbaar beleid zonder uitleg.

Ziekenhuis ook deels schuld

De vele complicaties in het ziekenhuis in Emmen hadden het ziekenhuisbestuur eerder moeten opvallen, zei Maarten Rutgers, voorzitter van de raad van bestuur. Volgens de IGZ is het ziekenhuis mede debet aan de ontstane situatie. Er was geen goede communicatie tussen medische professionals, onvoldoende instructie van medewerkers, onvoldoende dossiervoering en protocollering. Het ziekenhuis heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Voorlopig stopt de kliniek met de zogenoemde bariatrische ingrepen. De IGZ zal de verbeteringen, die de raad van bestuur van het Scheper Ziekenhuis heeft aangekondigd, nauwgezet volgen.

Geheimhouding inhoud rapport

Reijnen ging vooral bij complexere operaties in de fout. Hoe vaak precies, kon het bestuur niet zeggen, omdat die getallen staan in een deel van het rapport dat niet openbaar mag worden gemaakt. De chirurg had geheimhouding via de rechter afgedwongen. Enkele betrokkenen bekijken de mogelijkheid om hiertegen in hoger beroep te gaan. Ook willen nabestaanden aangifte doen van dood door schuld en het ziekenhuis aansprakelijk stellen voor de schade.

Sterfgevallen en verwijtbare fouten

Duidelijk is nu dat van de zeven mensen die stierven, nadat ze bij hem een operatie hadden ondergaan, er vijf last hadden van een naadlekkage. Door de naadlekkages werden patiënten ernstig ziek en daar heeft de chirurg onvoldoende actie op ondernomen.Vier van hen gingen direct dood na de operatie en een vijfde enkele maanden later. Een zesde overleed aan een complicatie die vaker voorkomt na een maagoperatie, en van een zevende staat niet vast of de operatie de oorzaak van het overlijden was.

'Dood door schuld' in Duitsland

De affaire kwam in april aan het licht toen een nabestaande van een overledene de publiciteit zocht en zich meer nabestaanden en patiënten met klachten meldden. Later bleek dat de chirurg al in Duitsland was veroordeeld voor dood door schuld wegen slordigheden bij een ingreep.

Najaar 2008 eerste verdachte sterfgeval

Het Scheper Ziekenhuis hoorde in het najaar van 2008 voor het eerst van een verdacht sterfgeval. Rond de jaarwisseling kwamen er meer signalen. De bewuste operaties hebben over het algemeen plaats bij ernstig zieke mensen die onder meer door extreem overgewicht een groot risico lopen te overlijden. (ANP / Skipr redactie)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top