Finance

NZa: Fysio, logopedist en verloskundige nooit te ver weg

Alle inwoners van Nederland kunnen binnen een redelijke termijn en redelijke reistijd een fysiotherapeut, logopedist of verloskundige vinden die een contract heeft met hun eigen zorgverzekeraar. Dat geldt ook voor dunbevolkte gebieden, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Aanleiding voor het onderzoek van de NZa waren klachten van fysiotherapeuten, logopedisten en verloskundigen over de manier waarop zorgverzekeraars contracten afsluiten. De zorgaanbieders vonden dat de geboden tarieven te laag zijn en dat de zorgverzekeraars geen ruimte geven om te onderhandelen. De vrees bestond dat hierdoor te weinig contracten zouden worden afgesloten en er onvoldoende zorg beschikbaar zou zijn voor wie dat nodig heeft. Dat blijkt niet het geval, stelt de NZa.

Toch gaat de NZa zorgverzekeraars vanaf 2016 verplichten om uiterlijk op 1 april hun inkoopbeleid en de procedure voor het afsluiten van contracten bekend maken.  “Voor verzekerden is het belangrijk om bij het afsluiten van de polis te weten bij welke zorgaanbieders ze terecht kunnen”, stelt de zorgautoriteit. “Daarom is het belangrijk dat zorgverzekeraars en zorgaanbieders vlot en soepel afspraken kunnen maken.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top