Tech

Amphia voert operatie alvleesklier uit met robot

In het Amphia Ziekenhuis in Breda heeft vorige maand voor het eerst met een operatierobot een tumor uit de alvleesklier van een patiënte verwijderd. De operatie was een succes en de patiënte mocht na vier dagen naar huis, zo meldt het ziekenhuis.

"Opereren met de robot is weer een sprong vooruit in de behandeling van kanker", zegt George van der Schelling, een van de robot-chirurgen gespecialiseerd in de behandeling van alvleesklierkanker. "We blijven ons ontwikkelen om patiënten met kanker aan de alvleesklier steeds beter te behandelen."

Dankzij de robot heeft de chirurg een driedimensionaal zicht op de tumor en het omliggende weefsels. De robot is wendbaar en er kan zonder trilling geopereerd worden. Naar verwachting leidt dit tot nog beter en sneller herstel. "Op dit moment kunnen nog niet alle operaties aan de alvleesklier met de robot worden uitgevoerd. We kijken nauwkeurig voor wie een operatie met de robot geschikt is", legt van der Schelling uit.

De operatierobot is nu voor het eerst bij alvleesklierkanker ingezet. Hij werd al ingezet voor aandoeningen aan onder andere de endeldarm, bijnieren en middenrif breuken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top