ACTUEEL

Nieuw instituut voor gezondheid allerarmsten

Ook de allerarmste mensen in ontwikkelingslanden moeten toegang krijgen tot goede gezondheidszorg. Om dit doel te bevorderen komt er in Amsterdam het Joep Lange Instituut. Dat zegt Onno Schellekens van stichting PharmAccess, een van de initiatiefnemers, in Nieuwsuur van 15 juli.

De vermaarde hiv/aids-wetenschapper en -activist Joep Lange kwam vorig jaar met zijn partner Jacqueline van Tongeren om het leven bij de crash van vlucht MH17. Ze waren onderweg naar een aidsconferentie in Australië. Lange was hoogleraar infectieziekten aan de Universiteit van Amsterdam.

In een videoboodschap aan Nieuwsuur staat de Amerikaanse ex-president Bill Clinton stil bij het werk van Lange. Hij en zijn team werkten al vroeg samen met de Clinton Health Access Initiative om aidsbehandelingen in Afrika mogelijk te maken. "Joeps manier van leven laat zien hoe iemand het verschil kan maken als hij z’n leven in dienst stelt van anderen en ervoor kiest anderen te helpen in plaats van ze onderuit te halen'', aldus Clinton.

De eerste bijdrage aan het nieuwe instituut bedraagt 20 miljoen dollar (ruim 18 miljoen euro), bijeengebracht door private fondsen in de Verenigde Staten. (ANP)

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top