Gastvrijheid

Gelre Ziekenhuizen gooit helft minder voedsel weg

Gelre Ziekenhuizen heeft sinds de implementatie van het maaltijdconcept ‘Roomservice à la carte’ de voedselverspilling met de helft verminderd.

Dit blijkt uit onderzoek van Food & Biobased Research, onderdeel van Wageningen UR. De gemiddelde inname van voedsel per patiënt is bovendien verbeterd en de patiënten zijn meer tevreden over de aangeboden maaltijden. 

Gelre Ziekenhuizen ging in december 2014 over op het nieuwe systeem. Het onderzoek is gebaseerd op het eerste halfjaar. Patiënten hebben nu per dag de keuze uit zestien verschillende vriesverse maaltijden. Deze maaltijden worden bereid  aangeleverd en op de ziekenhuislocaties bewaard, wat de dagelijkse transporten van maaltijden tussen de locaties Zutphen en Apeldoorn overbodig maakt.

Omdat de tijd tussen het bestellen van de maaltijden en de daadwerkelijke consumptie veel korter is geworden, hoeven geen overtollige maaltijden meer te worden weggegooid. De patiënten eten bovendien meer, omdat ze meer keuze hebben.

Besparingen

Marcel van Walraven, Manager Hotel Gelre Ziekenhuizen, geeft aan dat de invoering van het nieuwe maaltijdconcept van Marfo niet alleen de voedselverspilling heeft verminderd. Het levert bovendien een aanzienlijke besparing op voor het ziekenhuis. “In totaal is er 600.000 euro bespaard op materiele en personele uitgaven. Er waren natuurlijk investeringen nodig, maar die verwachten we binnen drie jaar terug te verdienen.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top