Finance

St. Maartenskliniek: Geen geld voor medicijn, dan cliënt weigeren

De Sint Maartenskliniek, met vestigingen in Nijmegen en Woerden, overweegt klanten van één grote zorgverzekeraar niet meer te behandelen als er niet meer geld komt voor medicijnen. Dat zegt directeur Mark Van Houdenhoven in het FD.

Het ziekenhuis, gespecialiseerd in aandoeningen van de houding en beweging,  en de verzekeraar steggelen al lange tijd over het budget voor dure geneesmiddelen. Houdenhoven zegt in het FD dat het ziekenhuis afgelopen jaar twee miljoen euro aan dure geneesmiddelen niet vergoed heeft gekregen van de zorgverzekeraars. Het conflict speelt met name met één verzekeraar, maar Van Houdenhoven zegt niet welke.

Onlangs trok ook het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, gespecialiseerd in kankerbehandelingen, aan de bel over de snel stijgende kosten van medicijnen. Volgens Van Houdenhoven is de problematiek extra dringend in de gespecialiseerde ziekenhuizen, omdat zij verliezen niet kunnen compenseren met inkomsten van andere afdelingen, zoals algemene ziekenhuizen.

Minister Schippers van Volksgezondheid sprak vorige week met de koepels van zorgverzekeraars en ziekenhuizen over de hoge medicijnkosten. Alle partijen hebben toen toegezegd dat patiënten altijd de middelen krijgen waar ze volgens de behandelstandaarden recht op hebben. Dat zal ook in de Sint Maartenkliniek het geval zijn, zegt Van Houdenhoven.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

20 juli 2015

het is begrijpelijk dat de kliniek de naam van de betrokken verzekeraar (nog) niet noemt. maar het is niet alleen niet-ethisch, maar ook medisch niet te verantwoorden dat een patiënt naar een behandelaar kan worden verwezen, die hem om financiële redenen niet behandelt. ik ga er van uit, dat op het individuele niveau waar een patiënt naar deze kliniek verwezen wordt onmiddellijk zichtbaar wordt, dat die verwijzing niet door de verzekeraar wordt gedekt. zodat de patiënt en diens verwijzende adviseur de volgende stap kunnen overwegen.

Top