Finance

Ziekenhuisapothekers krijgen tonnen subsidie

ZonMw heeft een subsidie van 246 duizend euro toegekend aan ziekenhuisapothekers Catherijne Knibbe en Roger Brüggemann voor het onderzoeksvoorstel AMIGO. Hun doel is om het gedrag van antibiotica in morbide obese patiënten te voorspellen. Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA).

Voor de overleving van patiënten met bacteriële infecties is het essentieel dat de behandeling vroegtijdig wordt behandeld, met het juiste middel en in de juiste dosering. Er is weinig duidelijkheid over de optimale dosering van antibiotica voor (morbide) obese patiënten, terwijl hun aantallen wereldwijd groeien. Adequate behandeling komt daardoor sterk in het gedrang. Het doel van de AMIGO-studie is dan ook het ontwikkelen van doseerrichtlijnen voor vancomycine, gentamicine en tobramycine in morbide obese patiënten. De resultaten zullen gebruikt worden om doseerrichtlijnen op te stellen die in de dagelijkse praktijk gebruikt kunnen worden.

Het AMIGO-onderzoek wordt uitgevoerd door een multidisciplinair team vanuit het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein (afdeling klinische farmacie, heelkunde en anesthesiologie) en het Radboudumc (afdelingen apotheek en medische microbiologie) in samenwerking met het UMCG (apotheek). Dit gebeurt onder leiding van Catherijne Knibbe (St. Antonius Ziekenhuis) en Roger Brüggeman (Radboudumc).

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top