ACTUEEL

'Dementie vaak te voorkomen met levensstijl'

In ongeveer een derde van de gevallen is dementie te voorkomen door niet te roken, diabetes te vermijden en te zorgen dat de bloeddruk niet te hoog wordt. Vooral de bloeddruk is belangrijk om op peil te houden bij het voorkomen van dementie. Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam presenteren dinsdag op de Alzheimer Association Conference in Washington onderzoek waaruit dit blijkt.

De onderzoekers gebruikten gegevens van het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO), een groot bevolkingsonderzoek onder bewoners van de Rotterdamse wijk Ommoord van 45 jaar en ouder dat dit jaar 25 jaar loopt. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Medicine.

Risicofactoren

In die 25 jaar is er veel veranderd op het gebied van risicofactoren voor dementie. Vroeger speelden roken en een lage opleiding een grote rol, nu is dat dus de bloeddruk en een lage opleiding, aldus onderzoeker Arfan Ikram. Hoger opgeleiden hebben volgens hem "meer reservecapaciteit" om de gevolgen van de ziekte op te vangen. Ook speelt diabetes nog steeds een rol. "Dit betekent dat er meer ruimte is om dementie te voorkomen."

De onderzoekers zijn blij dat roken en cholesterol geen grote rol meer spelen. "Die vinden we niet meer terug in ons onderzoek. Vijfentwintig jaar geleden rookte 30 procent van de deelnemers, nu nog maar 10 procent. Daarnaast slikken de deelnemers die later met het onderzoek zijn begonnen meer cholesterolverlagers dan de mensen die tien jaar eerder hun leeftijd hadden. Dit bewijst dat dementie te voorkomen is door de leefstijl aan te passen", aldus Ikram. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

22 juli 2015

helaas wekt de kop valse verwachtingen. wie verder in de berichtgeving over dit onderzoek doordringt realiseert zich dat de kop eigelijk 'dementie had in veel gevallen door een andere levensstijl voorkomen kunnen worden'. maar er zijn te veel factoren die effectieve preventie - vanaf jeugdige leeftijd - met behulp van leefstijl tegengaan.

Hem

28 juli 2015

Onderzoek klopt niet, mijn vader is aan het dementeren op zijn 87 ste terwijl hij geen hoge bloeddruk, nooit gerookt heeft en geen diabeet is

Frank Conijn

11 augustus 2015

@Hem:
De eerste zin luidt: "In ongeveer >een derde van de gevallen< is dementie te voorkomen door niet te roken, diabetes te vermijden en te zorgen dat de bloeddruk niet te hoog wordt."

A. Bentvelzen

19 augustus 2015

Iedereen draagt het gen dat Dementie veroorzaakt vanaf de geboorte met zich mee, net als dat iedereen het gen bij zich draagt wat AIDS kan veroorzaken. Wat de trekker is dat deze ziektes tot ontplooiing brengt kan geen arts of professor verklaren. Vroeger was er eens een bewering dat verkoudheid Dementie kon veroorzaken wat pure onzin bleek te zijn. Laten ze ophouden met nutteloze beweringen te uiten tot de echte trekker is gevonden. Veel zware rokers en zware drinkers zijn nooit Dement geworden, Ik rookte 2 pakken shag van 50 gram per dag, ik ben 61 jaar en ben beslist niet Dement. Een kennis rookte wiet gebruikte hard drugs rookt 30 sigaren per dag en was zwaar alcoholist. Hij gebruikt geen drugs meer en is ook gestopt met alcohol. Het roken heeft hij niet opgegeven, maar hij is niet Dementerend. Het lijkt er dan ook op dat een stel Dementerenden dit onderzoek gedaan hebben om niet op te vallen.

Top