HRM

Complexiteitsmeter optimaliseert inzet verpleegkundigen

Complexiteitsmeter optimaliseert inzet verpleegkundigen

Het Amphia ziekenhuis in Breda heeft een instrument ontwikkeld dat op basis van zorgzwaarte antwoord geeft op de vraag hoe mbo- en hbo-verpleegkundigen optimaal kunnen worden ingezet. Volgens Amphia is deze complexiteitsmeter een handzaam hulpmiddel nu de zorgvraag niet alleen groeit, maar ook complexer wordt.

Binnen het Amphia hebben verpleegkundigen van de afdeling Nefrologie de afgelopen maanden middels een proeftuin geëxperimenteerd met nieuwe functieprofielen. Om te bepalen welke dagelijkse inzet van zorg nodig was, hebben zij met behulp van de zogeheten complexiteitsmeter gekeken naar de zorgzwaarte van de individuele patiënt. Doel hiervan was een toegesneden inzet van mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen.

Volgens Amphia zijn de eerste ervaringen veelbelovend. “Het verbetert de samenwerking tussen de verschillende niveaus en biedt een verrijking van je vak”,  zegt hbo-verpleegkundige Linda  Koolen. “Het is eigenlijk vreemd dat wij als beroepsgroep in de praktijk nooit een onderscheid hebben gemaakt tussen mbo en hbo”, aldus mbo-verpleegkundige Martijn Tollenaar. “Als mbo-er kun je ook prima excelleren.”

Herinrichting

De resultaten van de proeftuin vormen de basis voor een totale herinrichting van het verpleegkundig domein. De Verpleegkundige Regieraad in Amphia gaat de komende jaren samen met de beroepsgroep vorm en inhoud geven aan deze herinrichting. Het gehele programma staat in het teken van verdere professionalisering van het verpleegkundig vak, met daarbij de zorgvraag van de patiënt als uitgangspunt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top