ACTUEEL

'Apotheker moet griepprik kunnen toedienen'

De Europese Pharmaceutische Studenten Vereniging (EPSA) vindt dat apothekers in heel Europa bevoegd zouden moeten zijn om de griepprik toe te dienen. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat de vaccinatiedekking wordt verhoogd en dat het aantal doden wordt verminderd.

EU-lidstaten hebben moeite met het bereiken van een vaccinatiedekking voor griep van 75 procent, zoals de Europese Raad aanbeveelt. Positieve uitzonderingen op de regel zijn het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Portugal, waar apothekers ook de griepprik mogen toedienen. Patiënten zijn daar volgens EPSA erg tevreden met deze dienstverlening door de apotheker, omdat ze verzekerd zijn van hoge kwaliteit en omdat ze geen afspraak hoeven te maken en de wachttijden voor een vaccinatie fors zijn teruggebracht.

Volgens EPSA moeten apothekers wel een goede training krijgen om de kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid van vaccineren te waarborgen. Apothekers in opleiding willen graag de verantwoordelijkheid voor vaccineren op zich nemen, volgens de vereniging. Daarom roept EPSA beleidsmakers op om apothekers die verantwoordelijkheid te geven. Dit doet de vereniging nu omdat er momenteel druk wordt overlegd over vaccinatie op Europees niveau, zowel in het Parlement en de Commissie als in het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

A. Bentvelzen

19 augustus 2015

Dan zullen apothekers eerst opgeleid moeten worden om prikken te mogen toedienen. Verpleegkundigen krijgen dat standaard mee in hun opleiding, apothekers niet. Niet dat het toedienen van een griepprik moeilijk is, maar in onze wetgeving staat dat de persoon die medicijnen toe dient een opleiding moet hebben gevolgd voor het injecteren van medicijnen.

Rien van den Brand

30 november 2017

'...Portugal, waar apothekers ook de griepprik mogen toedienen....' Misschien is deze info achterhaald. Of moet er heel letterlijk worden gelezen: ze MOGEN het wel, maar of ze het ook doen is een tweede... Als overwinteraar heb ik dit jaar de NL griepprik gemist. Rond de kerstdagen ben ik een paar weken in NL, terwijl volgens de (noodlijdende!) Grote Griepmeting juist in mijn woonplaats Eindhoven een mogelijke griepuitbraak plaatsvindt. De plaatselijke apotheek in Mexilhoeira Grande (bij Portimão) kwam niet verder dan het roemruchte Antigrippine. Zelfs het (staats-)gezondheidscentrum schijnt me niet te kunnen helpen. Het ziekenhuis in Portimão is mijn laatste kans en het eerste wat ik nodig heb is een doktersrecept...!

Top