ACTUEEL

Zwarte lijst van SIN-NL leidt tot discussie-impasse

De discussie over hoe artsen omgaan met medische fouten escaleert onnodig. Dat stelt Sophie Hankes, voorzitter van de stichting Slachtoffers Iatrogene Nalatigheid Nederland (SIN-NL) op MedNet.nl.

Kritiek en beledinging

Aanleiding is de brief die neuroloog Jan Kuks van het UMC Groningen heeft geplaatst in Medisch Contact. Kuks, die op de zwarte lijst van SIN-NL staat, reageerde in deze brief op een eerder geplaatst interview met Hankes. Volgens Kuks kunnen artsen zich niet verweren tegen plaatsing op de zwarte lijst van SIN-NL. Daarbij beledigde hij haar opzettelijk in de brief en schond hij zijn beroepsgeheim, volgens Hanke. De brief is door een rechter echter goedgekeurd. Hanke weerspreekt de aantijgingen in de brief en spreek van escalatie, omdat de brief  door duizenden artsen is gelezen. Kuks noemt ons insluipers in de spreekkamer, terwijl medische beroepsorganisaties toch duidelijk toegegeven hebben dat vaak onjuist met slachtoffers van medische fouten wordt omgegaan”, zegt Hanke tegen MedNet.

Strijd tussen Kuks en SIN-NL

De onenigheid tussen Kuks en SIN-NL is inmiddels stevig opgelopen. De voorzieningenrechter in Groningen sprak zich eind september uit over de kwestie en oordeelde dat Kuks op de zwarte lijst blijft staan, omdat een hoge medische functie met zich mee kan brengen dat in het openbaar kritiek op het functioneren wordt geuit. Artsen moeten daar tot op zekere hoogte tegen bestand zijn. Daarnaast had Kuks volgens de rechter zijn recht om te vorderen dat hij van de lijst geschrapt werd, verspeeld, doordat hij lang geen actie had ondernomen.

Bemiddeling tussen artsen en patiënten

Hankes betreurt de escalatie en zegt op zoek te zijn naar een bemiddelaar om artsen en patiënten dichter bij elkaar te brengen.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top