ACTUEEL

Minder bloedtransfusies bij hartoperaties

Als de specialisten bij een hartoperatie goed samenwerken, zijn veel minder vaak bloedtransfusies nodig. Dat is de afgelopen vier jaar gebleken in een project van VUmc, waarbij het aantal bloedtransfusies tijdens of na hartoperaties met 75 procent is teruggebracht.

Bloedtransfusies en bloedverlies zijn slecht voor het herstel van patiënten en vergroten de kans op complicaties.

Een van de dingen die zijn veranderd, is dat het bloed van een patiënt wordt opgevangen, schoongemaakt en aan de patiënt wordt teruggegeven, vertelt Christa Boer, onderzoekshoogleraar anesthesiologie. Ook wordt tijdens de ingreep meer tijd besteed aan het dichtbranden van bloedvaten, waarmee bloedingen grotendeels worden voorkomen. Van tevoren wordt beter gekeken naar hoe gevoelig een patiënt is voor bloedstollingsmedicijnen, waardoor de dosering aan de persoon aangepast kan worden.

Nuances

"Zo'n operatie is een spel tussen verschillende partijen'", aldus Boer. "We zijn bij VUmc met z'n allen om de tafel gaan zitten om te bespreken wat er verbeterd kon worden. Het zit 'm blijkbaar in de nuances, soms zijn de kleine stapjes het belangrijkst." Behalve een chirurg en een anesthesioloog, is er bij hartoperaties ook een perfusionist, die zorgt dat de bloedcirculatie in de rest van het lichaam doorgaat. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top