ACTUEEL

'Betere instructie nodig bij adrenalinepennen'

Farmaceutische bedrijven moeten patiënten en verzorgers duidelijker voorlichten over het gebruik van adrenalinepennen voor zelfinjectie. Dit stelt het Europees Geneesmiddelenbeoordelingscomité, dat pennen opnieuw heeft beoordeeld omdat er zorgen waren over het goed gebruik van deze pennen.

Adrenalinepennen worden voorgeschreven aan patiënten die het risico lopen om in shock te raken door een heftige allergische reactie, bijvoorbeeld op een wespensteek of door het eten van pinda's. Een adrenalinepen voor zelfinjectie is een potentieel levensreddende behandeling. Adrenaline werkt alleen snel en goed als het door de huidlaag heen in een spier wordt gespoten. Het werkt minder snel en goed als het per ongeluk door verkeerde toediening onder de huid maar niet in de spier wordt gespoten.

Volgens het Geneesmiddelenbeoordelingscomité moeten farmaceuten de gebruiksinstructie aan patiënten en verzorgers verbeteren, zodat de adrenaline goed in de spier terechtkomt. Artsen krijgen het advies om twee pennen voor te schrijven aan patiënten bij wie bij één dosis adrenaline mogelijk niet genoeg is of bij wie acute medische hulp niet snel voorhanden is. Deze patiënten moeten hun reservepen ook bij zich dragen. Verder adviseert het comité om de bijsluiter en de uitgebreide productinformatie voor arts en apotheker aan te passen met informatie over het juiste gebruik van de injector door patiënten en verzorgers.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top