ACTUEEL

Kabinet wil nieuwe reactor voor medische isotopen

Het kabinet wil instemmen met de bouw van een nieuwe supermoderne reactor voor medische isotopen en de huidige hogefluxreactor in Petten laten slopen. De ministerraad zal vrijdag waarschijnlijk instemmen met een voorstel hiertoe. Dit verwachten bronnen rond het kabinet.

Isotopenproductie

De 48 jaar oude reactor in Petten is hard toe aan vervanging. De afgelopen jaren moest de reactor meerdere keren dicht vanwege storingen. Doordat deze zomer ook een reactor in Canada dicht moest vanwege onderhoud, dreigde een tekort aan de istotopen die worden gebruikt voor kankeronderzoek en behandeling van patiënten. De Nederlandse en Canadese  kernreactoren  leveren samen tachtig procent van de wereldbehoefte aan isotopen. Gelijktijdige sluiting van de kernreactoren in Canada en Nederland zou een groot tekort aan isotopen hebben opgeleverd volgens de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG).

Principebesluit over nieuwbouw

Het kabinet vindt de productie van de medische isotopen zo belangrijk dat het op dit gebied voorop wil blijven lopen in de wereld. Een definitieve vergunning voor de bouw van een nieuwe reactor zal vrijdag nog niet worden gegeven, een principebesluit over nieuwbouw wordt wel verwacht. Het ontmantelen van de oude reactor in Petten levert direct werk op voor vijfhonderd mensen en indirect voor duizend. (ANP)

(ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top