ACTUEEL

Levenseindekliniek helpt groeiend aantal psychiatrische patiënten

De Levenseindekliniek heeft het afgelopen half jaar 18 patiënten met psychiatrische klachten geholpen bij euthanasie. Dit is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit cijfers op de website van de kkliniek.

In 2014 hielp de Levenseindekliniek in twaalf maanden 17 psychiatrische patiënten bij euthanasie,zo blijkt uit een persbericht van de Levenseindekliniek. Er is volgens NRC Handelsblad momenteel zelfs een wachtlijst voor psychiatrische patiënten bij de kliniek. Hun verzoek moet door psychiaters beoordeeld worden, maar er zijn te weinig om alle verzoeken te behandelen. Inmiddels staan er daarom bijna honderd psychiatrische patiënten op de wachtlijst. De Levenseindekliniek roept de ggz op om meer psychiaters vrij te maken voor de begeleiding van euthanasieverzoeken.

De kliniek heeft ook al veel meer kankerpatiënten geholpen. Waren dit er vorig jaar 53, in het eerste half jaar van 2015 heeft de kliniek er 49 geholpen. Ook hier is inmiddels een wachtlijst van vijftig mensen. In januari riep de Levenseindekliniek huisartsen nog op om vaker euthanasieverzoeken te behandelen., zodat de kliniek zich kan richten op complexe verzoeken.

De Levenseindekliniek krijgt volgens NRC steeds vaker te maken met 'spoedeuthanasie'. In dit geval aarzelt een huisarts te lang over het euthanasieverzoek. Wanneer de situatie van de patiënt dan opeens erg verslechtert, wordt de Levenseindekliniek ingeschakeld om het verzoek te begeleiden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top