ACTUEEL

Meer mantelzorg door oudere partner brengt risico’s

Ouderen gaan in de toekomst vaker voor hun partner zorgen. Dat brengt risico’s van overbelasting mee, omdat ouderen die zware zorg voor hun partner vaak niet kunnen dragen. Dat concludeert het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in een studie naar de toekomst van de mantelzorg.

Toekomstperspectief mantelzorg

In het rapport wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van de mantelzorg, ofwel de hulp die wordt geboden door familie, vrienden of buren, in de komende twintig jaar.

Aantal behoeftigen groeit

Het aantal mantelzorgers stijgt tot 2030 met 5 procent. Ondertussen neemt het aantal mensen dat mantelzorg nodig heeft, in diezelfde periode met 8 procent toe, terwijl de beschikbaarheid van de zorgverleners wordt bedreigd door fulltimebanen. Als vrouwen en mannen in de toekomst zo veel mogelijk fulltime gaan werken, “dan ligt het aantal mantelzorgers naar schatting 10 procent lager dan in de huidige raming'', aldus de onderzoekers.

Mantelzorgers worden steeds ouder

Nu is 80 procent van de mantelzorgers jonger dan 65 jaar. Het aantal zorgverleners boven die leeftijd stijgt volgens de onderzoekers de komende twintig jaar met 60 procent, maar het aantal zorgverleners onder 65 jaar daalt met 9 procent. De onderzoekers menen daarom dat de toenemende druk op vooral die oudere groep wel eens tot overbelasting kan leiden.

Vergrijzing en zorgkosten

De overheid in het verleden geen hoge pet op van mantelzorg. Sinds de jaren tachtig wordt mantelzorg door de overheid meer gewaardeerd en gezien als een wens van burgers om voor hun naaste verwanten te zorgen. De overheid is deze vorm van zorg ook meer gaan waarderen, omdat door de vergrijzing de kosten van de gezondheidszorg toenemen.

'Bedreigingen' van de mantelzorg

“Gezien dit nieuwe belang van de mantelzorg komt de vraag op of er in de toekomst wel voldoende verleners van mantelzorg beschikbaar zullen zijn. Daar wordt aan getwijfeld omdat familieleden steeds verder van elkaar wonen, de gezinnen kleiner worden, steeds meer mensen betaald werken en de bereidheid om elkaar te helpen wellicht afneemt”, menen de onderzoekers. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top