ACTUEEL

Ziekenhuizen moeten risico's na operatie verkleinen

De postoperatieve zorg in ziekenhuizen voldoet niet aan de eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Ziekenhuizen kunnen niet aantonen dat het onderhoud van hun medische apparatuur op orde is. Er zijn geen duidelijke richtlijnen voor de overdracht van kennis over de patiënt. Daarbij wassen artsen en verpleegkundigen hun handen niet goed genoeg en er is onvoldoende controle of patiënten de juiste medicijnen krijgen toegediend. Dat schrijft de IGZ  in een rapport dat donderdag is gepresenteerd.

Positieve aspecten

Al deze zaken leveren te veel risico's op voor de gezondheid van de patiënt, vindt de inspectie. De ziekenhuizen scoren wel voldoende tot goed op de veiligheid van vervoer van OK naar verkoeverafdeling en op de veiligheid van het vervoer van de verkoeverafdeling naar de verpleegafdeling. Ook is de inhoudelijke overdracht van verkoeverafdeling naar verpleegafdeling voldoende tot goed. Alle 23 bezochte ziekenhuizen werken met eenduidige oplossingsschema's van intraveneuze medicatie op de verkoeverafdeling en de verpleegafdeling. Verschillende schema's kunnen leiden tot oplossings- en toedieningsfouten waardoor schade kan optreden bij patiënten

Verbeteringen treffen

De ziekenhuizen krijgen van de IGZ tot juli 2010 de tijd verbeteringen te treffen. Is het dan niet in orde, dan lopen ze kans om onder verscherpt toezicht te worden geplaatst. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top