ACTUEEL

Gemeenten willen persoonlijke verzorging binnenhalen

Persoonlijke verzorging zal hoe dan ook bij gemeenten terecht komen, voorspelt Mariƫtte van Leeuwen, voorzitter van de commissie gezondheid en welzijn van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), in Zorgvisie. Maar een woordvoerder van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft aan Binnenlands Bestuur laten weten dat dit niet aan de orde is.

"Het overhevelen van verzorging van verzekeraars naar gemeenten is een noot die we nog met het kabinet willen kraken", zegt Van Leeuwen in het interview. "Uit een aantal pilots in de praktijk komt nu al naar voren dat verzorging toch het beste past bij de gemeenten in samenhang met hun andere zorgtaken. Ik verwacht dus dat dit vroeg of laat bij de gemeenten terechtkomt."

Tegen de in het regeerakkoord gemaakte afspraken in, besloot Van Rijn in september 2013 niet gemeenten, maar de zorgverzekeraars verantwoordelijk te maken voor de persoonlijke verzorging. Volgens een woordvoerder van Van Rijn is de kwestie "niet aan de orde". De nieuwe poging van VNG om alsnog de persoonlijke verzorging naar gemeenten te halen, lijkt dan ook weinig kans te maken.

Het kabinet voelt er voglens Binnenlands Bestuur niets voor om gemeenten opnieuw met een extra taak te belasten. Gemeenten moeten eerst hun zaakjes op orde krijgen, stellen onder meer CDA, PVV, SP en GroenLinks in een reactie op de uitspraken van Van Leeuwen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top