ACTUEEL

‘Zorgverzekeraars schieten door in medicijnbeleid’

De apothekers, die protesteren tegen de te lage prijzen waarvoor ze medicijnen moeten leveren, hebben donderdag gehoor gevonden bij de Tweede Kamer. Een Kamermeerderheid vindt dat het beleid van de zorgverzekeraars om alleen nog de goedkoopste middelen te vergoeden, doorschiet.

Kortingen en bonussen

Tot nu toe zag de Kamer dit beleid van de zorgverzekeraars als een effectief middel om de te hoge inkomsten van de apothekers af te romen. De apothekers hebben hoge bedragen aan kortingen en bonussen die ze kregen van medicijnfabrikanten in eigen zak gestoken. Daardoor werd er te veel geld aan geneesmiddelen uitgegeven.

Nadelen beleid

Een meerderheid van de Kamer ziet nu de nadelen van het strikte beleid van de verzekeraars: apothekers moeten veel verschillende medicijnen in voorraad hebben, de goedkoopste geneesmiddelen zijn vaak niet leverbaar en patiënten moeten te vaak van middel wisselen. Ook zijn de apothekers veel tijd kwijt aan de administratie van de medicijnen.

Beleid als breekijzer

Minister Ab Klink van VWS zegt oog te hebben voor de praktische problemen, maar wijst erop dat vergoeding van het goedkoopste medicijn er wel voor heeft gezorgd dat geneesmiddelen veel minder geld opslokken. Hij noemde het beleid van der zorgverzekeraars een 'breekijzer' om het systeem van kortingen en bonussen te doorbreken. “Er zat ongelooflijk veel lucht in.”

‘Geen kaalslag’

Dat apothekers door de goedkopere medicijnen het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden, gaat er bij de minister niet in. De beroepsgroep demonstreerde donderdag bij de Tweede Kamer omdat ze faillissementen en ontslagen vreest. Maar Klink voerde aan dat er vorig jaar nog genoeg nieuwe apotheken de deuren hebben geopend. “Er is geen sprake van een kaalslag.” Volgens Klink hoeft de vergoeding die apothekers per recept krijgen niet omhoog. De apothekers vinden het tarief te laag, maar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelde vorig week dat de prijzen per verpakking hoog genoeg zijn. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top