ACTUEEL

Defensie blijft patiënten Wadden vliegen

Mensen die ziek worden op de vier Friese Waddeneilanden gaan voorlopig nog steeds met helikopters van Defensie naar het vasteland. Een commercieel bedrijf moest de vluchten vanaf 1 juli overnemen, maar er is geen geschikte partij gevonden. De aanbesteding is gestopt en Defensie blijft tot nader order vliegen van en naar Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

Dat heeft de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) in Friesland dinsdag bevestigd na een bericht in de Leeuwarder Courant. De RAV Fryslân onderzoekt de komende tijd hoe het verder moet. De helikopters worden elk jaar meer dan tweehonderd keer keer ingezet.

Defensie had vorig jaar aangekondigd na 37 jaar te stoppen met het ziekenvervoer. De drie AB-412-helikopters op Vliegbasis Leeuwarden zouden worden afgestoten. "Het patiëntenvervoer is geen kerntaak van Defensie en het veroorzaakt een grote belasting voor de beschikbare helikoptercapaciteit", aldus het ministerie destijds. Defensie gebruikt nu Cougar- en NH90-helikopters voor de patiëntenvluchten.

Nachtvluchten

De RAV Fryslân had het vervoer aanvankelijk toegewezen aan de ANWB, maar die kon nog geen nachtvluchten uitvoeren. Dat was wel een vereiste. Rivaal Heliventure uit België stapte daarom naar de rechter en kreeg gelijk. De rechtbank in Leeuwarden zette vorige maand een streep door de toewijzing. De RAV moest van de rechter alsnog praten met Heliventure. "Zij konden niet voldoen aan onze vraag. Er bleef uiteindelijk geen partij over om de opdracht aan te gunnen", zei een woordvoerder van de RAV dinsdag.

De ambulancevoorziening wil niet zeggen waarom Heliventure niet voldeed. De dienst wil ook niet kwijt hoeveel geld met de deal gemoeid zou zijn. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top