ACTUEEL

Nederlands Eetstoornissen Register gelanceerd

Centrum Eetstoornissen Ursula (onderdeel van GGZ Rivierduinen), de Vrije Universiteit Amsterdam en de Vereniging rond eetstoornissen WEET hebben deze maand het Nederlandse Eetstoornissen Register (NER) opgericht. Met dit register gaan de initiatiefnemers de langetermijneffecten van eetstoornissen onderzoeken.

Wanneer mensen met een eetstoornis in behandeling zijn, meten en weten behandelaren veel van deze patiëntengroep. Maar als de behandeling is afgerond verliezen ze hen meestal uit het oog. Met het nieuwe register willen de onderzoekers een grote groep mensen (vanaf 12 jaar) die met een eetstoornis kampt of dat in het verleden heeft gedaan volgen. Dat zal via online vragenlijsten gebeuren, meldt GGZ Nieuws.

"We volgen de deelnemers in de tijd, wat betekent dat ze ongeveer één keer per jaar een vragenlijst ontvangen", legt onderzoeker Rita Op 't Land-slog van GGZ Rivierduinen uit. "Deze vragenlijst bevat onder andere vragen over persoonlijke achtergrond, eetproblematiek, diagnostiek, eventuele bijkomende problemen, depressieve stemming, behandeling, onderwijs, werk, wonen en vrije tijd. Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer drie kwartier."

Ook mensen die nooit een behandeling hebben ontvangen kunnen deelnemen. Deelname aan het register is vrijwillig en de gegevens worden anoniem verwerkt en opgeslagen. Met de resultaten van dit onderzoek hopen de betrokken partijen de behandeling te verbeteren en meer inzicht te krijgen in het ontstaan en voortbestaan van eetstoornissen en -problemen en de invloed ervan op het leven.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top