Tech

'Huisarts, ga niet klakkeloos over op Windows 10'

'Huisarts, ga niet klakkeloos over op Windows 10'

Huisartsen kunnen beter even wachten met het installeren van Windows 10 in hun praktijk. Overstappen zonder goedkeuring van de leverancier van het Huisartsinformatiesysteem (HIS) kan grote problemen veroorzaken, waarschuwen ICT-kenners.

Veel huisartsinformatiesystemen maken gebruik van computers waarop Windows 7 of Windows 8.1 geïnstalleerd staat. Vanaf 29 juli 2014 biedt Microsoft de upgrade naar Windows 10 gratis aan. Echter, direct ingaan op dit aanbod kan allerlei compatibiliteitsproblemen veroorzaken, waardoor systemen niet meer kunnen werken, zo is te lezen op Zorg-ICT Zorgen.

Volgens de kenners is het onwaarschijnlijk dat een HIS-leverancier op voorhand zijn product al compatibel heeft verklaard met het nieuwe besturingssysteem. Ook een bedrijf dat het beheer van de praktijksystemen doet, zal eerst aan moeten geven dat men met het nieuwe besturingssysteem in zee gaat. Ervaringen uit het verleden leren bovendien dat nieuwe besturingssystemen vaak in de eerste maanden flinke hoeveelheden problemen veroorzaken.

Geen haast

Tot slot heeft het ook geen haast om Windows 10 op praktijksystemen te installeren. Het besturingssysteem is tot 29 juli 2016 gratis beschikbaar. Windows 7 wordt nog tot januari 2020 door Microsoft ondersteund en Windows 8 tot januari 2023.

Behalve aan huisartsen is de waarschuwing ook gericht aan apothekers. Ziekenhuizen en andere grote zorgorganisaties hebben over het algemeen een eigen ICT-afdeling die dit soort processen begeleidt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top