ACTUEEL

Jeugd met problemen steeds vaker in gezinshuis

Kinderen en jongeren die niet langer thuis kunnen wonen, komen steeds vaker in een gezinshuis terecht in plaats van in een kliniek. Zo kunnen ze toch in een gezin wonen, terwijl ze hulp krijgen van tenminste één ouder die professioneel jeugdhulpverlener is. Dit meldt het Algemeen Dagblad (AD).

Het aantal gezinshuizen in Nederland is sinds 2012 met 22,5 procent toegenomen. Inmiddels zijn er zo’n zeshonderd van dit soort opvangplekken, waar in totaal tweeduizend jongeren wonen. Sinds de veranderingen in de jeugdzorg op 1 januari moeten jeugdzorginstellingen minderjarigen zo veel mogelijk bij een gezin onderbrengen. Nu wonen nog ongeveer 17 duizend kinderen in jeugdzorginstellingen. "Wij zijn in Nederland kampioen in het plaatsen van kinderen in instellingen," zegt Gerard Besten, directeur van gezinshuis.com, in het AD.

De Alliantie Kind in Gezin denkt dat 10 duizend jongeren die nu nog in klinieken wonen terecht kunnen bij gezinsouders. Anders dan bij pleeggezinnen is in een gezinshuis minstens één van de ouders professioneel jeugdhulpverlener. Jeugdzorg Nederland ziet dat zorgaanbieders druk bezig zijn het aantal gezinshuizen verder uit te breiden. "In zo'n gezinshuis hebben de kinderen vaste opvoeders en een overzichtelijke leefsituatie," aldus Jeugdzorg-woordvoerder Janette Reukers. Bovendien is de opvang een stuk goedkoper: een plek in een jeugdzorginstelling zou minimaal 100.000 euro per jaar kosten, de opvang in een gezinshuis circa 45.000 euro per kind per jaar.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Kik de Jong

3 augustus 2015

Het is natuurlijk beter om in een gezinsverband te wonen dan in een instelling. Maar het is vrijwel altijd beter om gewoon bij je eigen ouders te blijven wonen. Dat in Nederland kinderen zo idioot snel en vaak onder toezicht en uit huis geplaatst worden, heeft niets te maken met slecht functionerende ouders, maar met het IDEE dat ze het allemaal fout doen. En tsja, als je iedere rimpel in een leven ´mishandeling´noemt, dan mishandelt elke ouder zijn kind. En dat is goed voor OTS en UHP. En dan komt er een tsunami aan hulpverleners op af, die allemaal een graantje mee willen pikken uit de goedgevulde ruif van jeugdzorg. Want ja, als er geld te verdienen valt, is de Hollander er als de kippen bij. Als gezinshuisouder kun je met weinig tot geen opleiding een goed basisinkomen verdienen met kinderen als basis. Maar thuis wonen is en blijft het beste voor het gezin en voor de portemonnee van de samenleving. Het tegenwoordig diep gewortelde wantrouwen naar ouders toe is volkomen onterecht. Jeugdhulpverleners zullen dat nooit toegeven, want daarmee snijden ze in hun eigen beurs.

Top