ACTUEEL

GGZ Breburg doet roken in de ban

GGZ Breburg doet onderzoek naar een totaal rookverbod voor alle locaties. Dit betekent dat ook roken op het instellingsterrein straks taboe is.

Een en ander gebeurt volgens dagblad BN/De Stem op verzoek van de cliëntenraad. Met de raad van bestuur vindt de cliëntenraad dat roken anno 2015 geen pas meer heeft binnen een zorginstelling als GGZ Breburg.

Directe aanleiding voor het onderzoek is het brandincident van 6 oktober vorig jaar. Hierbij stak een 33-jarige cliënt zijn 60-jarige medebewoner tijdens het roken in brand met een aansteker. Uit onderzoek bleek onder meer dat de zichtlijnen naar het rookhok ondermaats waren.

Weinig aandacht

Met het onderzoek neemt GGZ Breburg een voortrekkersrol op zich. Het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging constateerde in juni nog dat er in de ggz weinig aandacht is voor stoppen met roken, ondanks het feit dat roken één van de belangrijkste oorzaken is van vroegtijdige sterfte en er in de ggz buitenproportioneel veel gerookt  wordt. Het expertisecentrum becijfert dat 60 procent van mensen met schizofrenie rookt, tegen 20 procent van de algemene bevolking. Daar komt bij dat de werking van veel voorgeschreven medicijnen  negatief beïnvloed wordt door het roken. GGZ Breburg streeft er naar om binnen twee jaar volledig rookvrij zijn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top