Tech

Martini dringt waterverbruik met kwart terug

Het Martini Ziekenhuis heeft het afgelopen jaar 25 miljoen liter water bespaard, een vermindering van 25 procent op het totale waterverbruik. Het ziekenhuis in Groningen heeft dit mede gerealiseerd door na een renovatie 250 kranen te verwijderen.

“Het Martini Ziekenhuis heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en daarbij hoort, naast goede zorg aan patiënten, ook goede zorg voor het milieu”, zegt bestuurder Peter Littooij. “Er is in alle ruimten scherp gekeken naar de noodzaak van de aanwezigheid van een kraan.”

De betreffende waterleiding was vanwege het verstrijken van de levensduur aan vervanging toe. “In dit deel van het ziekenhuis zaten vroeger patiëntenkamers, die na de bouw van het nieuwe ziekenhuis zijn gerenoveerd tot kantoorruimtes. Bij de aanleg van de nieuwe waterleiding, konden we meteen de overbodige kranen laten verwijderen”, legt Littooy uit. “Daarbij zijn, naast minder kranen, uitsluitend koudwaterkranen geïnstalleerd. In een toiletruimte heb je bijvoorbeeld geen warm water nodig. Op de enkele plaatsen waar dit wel het geval is, zijn boilers geplaatst.”

De waterbesparing is mede te danken aan minder onderhoud. Veel zogenoemde ‘tappunten’ die niet in gebruik waren, moesten wél wekelijks worden doorgespoeld in verband met legionellagevaar. Daarvoor moet een kraan twee minuten stromen, zowel met warm als met koud water.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top