ACTUEEL

Reanimatierichtlijn wordt mogelijk aangepast

Verenso, het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN bekijken of de richtlijn 'Anticiperende besluitvorming over reanimatie bij kwetsbare ouderen' aangepast moet worden op basis van nieuwe studies. Het uitgangspunt blijft dat gesprekken tussen zorgverleners en kwetsbare ouderen over reanimatie moeten gebeuren op basis van juiste cijfers over uitkomsten bij deze groep.

Dit meldt Verenso.

In de media woedt een discussie over de juistheid van cijfers over overleving en kwaliteit van leven na reanimatie bij ouderen, naar aanleiding van de publicatie van nieuwe, Nederlandse onderzoeken. Die roepen vragen op bij ouderen, patiënten, artsen en andere zorgprofessionals. Na de zomer bekijken Verenso, NHG en V&VN daarom of de richtlijn 'Anticiperende besluitvorming over reanimatie bij kwetsbare ouderen' aangepast moeten worden op basis van nieuwe Nederlandse studies. Over eventuele aanpassing zullen de betrokken partijen ook overleggen met de  Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, de Nederlandse Reanimatie Raad en ouderen- en patiëntenorganisaties.

Verenso, NHG en V&VN hebben destijds voor de richtlijn de toen beschikbare internationale wetenschappelijke literatuur geanalyseerd over (besluitvorming over) reanimatie bij kwetsbare ouderen. De richtlijn en samenwerkingsafspraken voor artsen en verpleegkundig specialisten zijn te vinden op de websites van Verenso, NHG en V&VN.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top