ACTUEEL

'Maak soa-test gratis voor swingers'

Tests bij alle soa-poli's in Nederland zouden gratis moeten blijven voor swingers, mensen die aan partnerruil doen. Daar pleit Laura Spauwen van de GGD Zuid-Limburg voor. Spauwen heeft onderzoek gedaan naar risicogedrag als gevolg van drugsgebruik onder swingers in Limburg.

Uit het onderzoek bleek dat ongeveer de helft van de swingers soms drugs gebruikt tijdens swingersfeesten, vooral als die bij particulieren plaatsvinden. Paren die naar clubs gaan, gebruiken minder drugs, mede omdat dat daar verboden is.

Staatssecretaris Martin van Rijn besloot vorig jaar juist dat de gratis test voor mannen die prostituees bezoeken en mensen met wisselende contacten niet meer gratis was.

Drugs

Onder invloed van drugs, waaronder MDMA, GHB, lachgas en cannabis, doen swingers vaak dingen waardoor ze een groter risico lopen op seksueel overdraagbare aandoeningen. Vooral bij vrouwen zag Spauwen effect daarvan. "Onder invloed van alcohol en drugs doe je blijkbaar toch meer en andere dingen dan je van tevoren van plan was. Seks met meer partners, geen condooms gebruiken, langer seks hebben." Daarmee wordt de kans groter dat er weefsel beschadigt, waardoor ook de kans dat iemand een soa oploopt, groter wordt, legt Spauwen uit.

Bij de mannen die de vragenlijst invulden, zag Spauwen geen relatie tussen drugsgebruik en soa's, maar dat wil niet zeggen dat er daadwerkelijk geen verband is. Mogelijk was de onderzoeksgroep te klein of hebben de mannen sociaal wenselijke antwoorden gegeven.

Spauwen meent dat swingers een duidelijke risicogroep vormen, voor wie het goed zou zijn als ze zich gratis kunnen laten testen op soa's. "En als ze dan binnen zijn bij de GGD, moeten swingers ook goed voorgelicht worden over druggebruik en de risico's die zij lopen." Andere risicogroepen, zoals prostituees en mannen die seks hebben met mannen, kunnen zich wel kosteloos laten testen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anne-Marie van Elsacker-Niele

3 augustus 2015

Wat ik steeds minder begrijp is waarom de maatschappij kosten zou moeten dragen voor risicovol sexueel gedrag van volwassen mensen. Het is mooi als we hen gemakkelijk toegankelijke passende preventie en zorg bieden, maar zij zijn toch niet armlastig??

Top