ACTUEEL

Kamer wil opheldering over budgetproblemen jeugdzorg

D66 en CDA in de Tweede Kamer maken zich zorgen om de jeugdzorg. Vera Bergkamp (D66) vraagt zich af of de hulp aan kinderen en jongeren in de knel komt nu sommige instellingen en praktijken al door hun budget voor het hele jaar heen zijn en geen nieuwe gevallen kunnen aannemen, zoals de Volkskrant vrijdag berichtte.

Ook Mona Keijzer (CDA) vraagt zich af of ieder kind wel de zorg krijgt die nodig is. Je kunt naar een ander als je hoort dat de zorgverlener van jouw keuze aan zijn taks zit, maar het valt of staat met de klik die er is, aldus Keijzer.

Bergkamp wil opheldering van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). Zij wijst erop dat D66 er vorig jaar mee instemde om de jeugdzorg vanaf 2015 anders te organiseren. Maar dat gebeurde wel nadat Van Rijn had toegezegd dat jeugdigen de behandeling die vorig jaar begon dit jaar gewoon zouden kunnen afmaken. En dat lijkt nu niet het geval.

Zuinig inkopen

Het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) meldde vrijdag dat veel psychologen geen geld meer hebben om nieuwe jeugdige patiënten te behandelen. De keuzevrijheid van deze jonge patiënten komt daardoor in gevaar. "Dat wil niet zeggen dat jongeren geen zorg meer kunnen krijgen, maar in sommige regio's is extreem zuinig ingekocht, waardoor sommige psychologen nu al niet meer kunnen aannemen'', aldus een woordvoerder van het NIP.

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) moeten gemeenten en instellingen in zulke gevallen met elkaar in gesprek gaan, meldt een woordvoerster. Er moet dan bekeken worden of de gemeente het budget van de betreffende instelling verhoogt, of dat de zorg ergens anders wordt gezocht. "Het kan nooit zo zijn dat er een cliëntenstop is. Een kind krijgt hoe dan ook zorg, maar misschien niet bij de instelling van de eerste keus of de eerste verwijzing.'' (ANP)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top