ACTUEEL

Start nieuwe immuuntherapie

KWF Kankerbestrijding, de stichting Coolsingel en Janivo Stichting geven het Erasmus MC Kanker Instituut 680 duizend euro voor het verbeteren van afweercellen. Die worden in het lab extra vaardig gemaakt om kanker op te ruimen.

Dankzij de gecombineerde subsidie kunnen zij een nieuwe, experimentele immuuntherapie starten, gericht tegen uitgezaaid melanoom (agressieve huidkanker) en tumoren in het hoofd en de hals. Het onderzoeksteam wil het afweersysteem van de patiënt versterken, zodat dit kankercellen beter te lijf kan gaan. Het streven is om een bepaald type afweercel dat ieder mens heeft, de T-cel (rood op foto), uit het bloed te halen en deze in het laboratorium uit te rusten met een extra T-cel-receptor.

De afweercellen krijgen volgens de onderzoekers “een soort extra armpje zodat ze de tumorcellen beter kunnen zien". De verbeterde cellen gaan per injectie terug in de patiënt om de tumor te vinden en vernietigen. Stefan Sleijfer, hoofd afdeling Interne Oncologie: "We zijn enthousiast om de stap naar de patiënt te zetten, na jaren voorbereiding. We verwachten dat de studie met aangepaste T-cellen, waaraan tien patiënten kunnen deelnemen, halverwege 2016 start."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top