Finance

Livio ontslaat vijfhonderd medewerkers

Thuiszorgorganisatie Livio ontslaat per 1 januari 2010 vijfhonderd medewerkers. Dat heeft de organisatie bekend gemaakt tijdens een personeelsbijeenkomst, zo meldt RTV Oost. De SP wil de basistarieven voor de thuiszorg wettelijk vastleggen om dergelijke situaties te voorkomen.

Massaontslag in Twente

Livio doet niet mee aan de nieuwe aanbesteding in de thuiszorg en raakt daardoor werk kwijt. Ongeveer tweehonderd medewerkers van Livio zijn na de bekendmaking woedend verhaal gaan halen bij wethouder Wallinga. De medewerkers vinden dat de lokale overheden aangepakt moeten worden. Halverwege september was al bekend dat er vijftienhonderd tot tweeduizend banen geschrapt zouden worden in de Twentse Thuiszorg. Carint Reggeland (Hengelo) heeft laten weten 620 mensen te moeten laten afvloeien. Bij Thuiszorg Noord West Twente (Almelo) zijn dit er 450 tot 500.

Brabantse situatie

De situatie in Twente is niet uniek. Zo sleept bijvoorbeeld Thebe Thuiszorg Mark en Maasmond tien Brabantse gemeenten voor de rechter, omdat zij te veel macht hebben over de tarieven. Vakbond ABVAKABO FNV steunt de rechtsgang van de thuiszorgorganisatie. ABVAKABO FNV stelt in BN de Stem dat de gemeenten schandalige tarieven hanteren terwijl zij volgens de bond geld overhouden uit het potje voor de Wmo.

Initiatiefwet SP

De SP heeft een initiatiefwet ingediend waarin basisprijzen voor de thuiszorg worden vastgelegd. SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat staatssecretaris Jet Bussemaker moet ingrijpen, omdat de continuïteit van zorg in gevaar komt. De vergoedingen van onder meer de Twentse gemeenten zijn zo laag, dat de thuiszorgbedrijven niet kostendekkend kunnen werken. Leijten: “De staatssecretaris moet de gemeenten dwingen tot faire prijzen. In het belang van de patiënten, de medewerkers en van de zorg in Twente.”

Gevolgen voor personeel

Schoonmaakbedrijf TSN zal de activiteiten van Livio, Carint Reggeland en NWT Zorgaccent overnemen. Hierbij wil het bedrijf ook het personeel overnemen. Leijten vraagt zich af wat dit voor het personeel betekent. “Deze nieuwe aanbieder werkt voor een dumpprijs. Er zal dus bezuinigd moeten gaan worden en dan betaalt het personeel de prijs.”

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze nieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top