Finance

Verzekeraars: 'Marktwerking ggz komt te vroeg'

Het kabinet wil in 2017 volledige marktwerking invoeren in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Zorgverzekeraars en deskundigen waarschuwen in het Financieele Dagblad (FD dat dit snel gaat.

Voorwaarde voor volledige marktwerking is een zogeheten risicovereveningssysteem nodig, schrijft het FD, een systeem waarmee zorgverzekeraars  gecompenseerd worden voor cliënten die meer risico’s met zich meedragen, zoals ouderen en chronisch zieken.

In de ggz is het moeilijk van tevoren in te schatten wie patiënt wordt en hoeveel de patiënt gaat kosten. Dat probleem is voor 2017 niet opgelost, zegt Ton van Houten, voorzitter van de VRZ, het overleg van drie kleinere zorgverzekeraars in de krant.

Verzekeraars worden nu nog achteraf deels gecompenseerd als de kosten in een jaar hoger uitvallen dan vooraf ingeschat. In het regeerakkoord is opgenomen dat de verzekeraars dit risico vanaf 2017 volledig op zich nemen. Het zou verzekeraars moeten prikkelen om ggz goedkoper en beter in te kopen.

Ook deskundigen zetten vraagtekens bij de haalbaarheid van volledige marktwerking in de ggz. Volgens het Centraal Planbureau is de kans op marktfalen zo groot dat je moet vragen of de ggz wel thuishoort in de zorgverzekering.

Een commissie onderzoek momenteel het model. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) houdt vast aan de datum van 1 januari 2017, onder de voorwaarde dat er een goed vereveningssysteem komt, aldus het FD.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top