ACTUEEL

Blokjescode moet valse pillen weren

De farmaceutische industrie werkt aan een nieuw systeem om echte medicijnen snel van vervalsingen te onderscheiden. Het is de bedoeling dat elk doosje geneesmiddelen de komende jaren een unieke blokjescode krijgt.

De codes zijn gelinkt aan een Europese databank. Apothekers kunnen zo overal in de EU checken of het middel dat over zijn toonbank gaat, echt is. De Europese Commissie werkt aan wetgeving die de blokjescode en de database mogelijk moeten maken. De branche hoopt dat de nieuwe regels er in het eerste kwartaal van 2016 liggen. Daarna hebben partijen drie jaar de tijd om het systeem op poten te zetten.

Volgens branchevereniging Nefarma is het handelsverkeer tussen de fabrikant en de apotheker veilig. “Een nieuw systeem zal het vertrouwen in de reguliere distributieketen in stand houden," zegt senior beleidsadviseur Armand Voorschuur.

De hoeveelheid onderschepte vervalste geneesmiddelen in de EU is de laatste jaren fors toegenomen, vooral door de handel via internet. Vanaf 1 juli moeten aanbieders van medicijnen die online legaal handelen een logo op hun website zetten. Zo kunnen klanten controleren of de aanbieder legaal handelt en welk soort geneesmiddelen de web-apotheek mag verkopen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top