ACTUEEL

Vaatzorg ziekenhuizen gaat richting optimale score

Het aantal ziekenhuizen dat een kwaliteitskeurmerk van patiëntenvereniging De Hart&Vaatgroep heeft gekregen is substantieel gegroeid. Wist in 2013 nog 90 procent van alle ziekenhuizen die vaatzorg aanbieden het Vaatkeurmerk te behalen, dit jaar is dat 97 procent.

In totaal voldoen in 2015 84 ziekenhuizen aan de kwaliteitscriteria van de patiëntenorganisatie voldoen. Ook geeft het Vaatkeurmerk 2015 een gedetailleerder beeld van de kwaliteit van de arteriële vaatzorg dan voorheen. Er wordt nu met name meer inzicht geboden in de zorg rondom behandelingen aan aneurysma en de halsslagader. Patiënten en verwijzers op kunnen op de site van de Hart&Vaatgroep terugzien zien welke ziekenhuizen het Vaatkeurmerk 2015 ontvangen.

Volumenorm

Punt van zorg is dat niet alle ziekenhuizen voldoen aan de volumenorm van minimaal 20 ingrepen voor aneurysma en halsslagader. De Hart&Vaatgroep hoopt dat dit in de toekomst door de ziekenhuizen wordt verbeterd. De trend van concentratie van gespecialiseerde zorg en meer samenwerking heeft zich voortgezet. Er zijn nu 63 ziekenhuizen waar aneurysma’s worden geopereerd en 55 ziekenhuizen waar interventies aan de halsslagader worden gedaan. Van deze laatste groep heeft één ziekenhuis geen domeinkeurmerk halsslagader gekregen, omdat het de volumenorm niet heeft gehaald.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top