ACTUEEL

'Soa-thuistests vaak onbetrouwbaar'

Online worden steeds meer soa-thuistests verkocht, maar de uitslag is niet altijd betrouwbaar, waarschuwt Soa Aids Nederland. De test kan verkeerd worden uitgevoerd of zelfs voor de verkeerde soa gekocht zijn.

Vooral tests waarbij de uitslag thuis kan worden afgelezen zijn onbetrouwbaar, zegt Jan van Bergen, hoogleraar soa/hiv aan de Universiteit van Amsterdam tegenover de NOS. Als je al een thuistest koopt, is het beter om er een te nemen  die je moet opsturen naar een laboratorium.

Toch zijn ook deze laatste niet zonder risico. Als het monster niet goed is afgenomen of op de juiste manier is verpakt en opgestuurd is de uitslag evenmin te vertrouwen, aldus de hoogleraar. Bovendien zijn er soa’s die pas na enige tijd aantoonbaar zijn. Dan testen mensen voordat de ziekte zich heeft geopenbaard.

Het beste is nog altijd om voor een soa-test naar de huisarts of de GGD, raadt Soa Aids Nederland aan. Wie toch liever zelf thuis een test wil doen, vindt op de website van de organisatie uitleg over waarop te letten, aldus de NOS.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top