ACTUEEL

Hoger gebruik antipsychotica in verpleeghuis

In verpleeghuizen worden vier keer zo veel geneesmiddelen tegen psychotische verschijnselen (antipsychotica) gebruikt als daarbuiten. Laxeermiddelen worden drie keer zo veel verstrekt aan bewoners van verpleeghuizen. Bloeddrukverlagers en cholesterolverlagers worden daar juist minder gebruikt.

Dat blijkt uit een vergelijking tussen beide groepen door de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). In het onderzoek is het geneesmiddelengebruik van mensen ouder dan 71 jaar meegenomen in de eerste helft van dit jaar. De SFK ontvangt maandelijks gegevens over verstrekkingen van geneesmiddelen van openbare apotheken. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Ouderenpraktijk Amsterdam

7 augustus 2015

Neuropsychiatrische symptomen en immobiliteit zijn de belangrijkste redenen voor opname in een verpleeghuis.
Mijn ervaring is dat mensen de vanuit het verpleeghuis worden doorgestuurd naar psychiatrische ziekenhuizen met nog meer psychomedicatie terugkomen.
Medicatie is een noodzakelijk kwaad waar we uiterst zorgvuldig mee moeten omgaan. Maar laten we de deskundigheid van psychiaters en specialisten ouderengeneeskunde niet ondermijnen door suggestieve berichtgeving.
Annetje Bootsma, Ouderenpraktijk Amsterdam

Simon de Waal

12 augustus 2015

Verbaast mij niets, ik heb mevrouw Den Haan ooit horen spreken bij een tv-programma met als thema de thuiszorg. Alles wat gemeentes bedenken is hosanna volgens haar.

Top