ACTUEEL

Meldkamer smst bij hartstilstand

Een sms-dienst moet het aantal dodelijke slachtoffers door een hartstilstand reduceren. Een tiental meldkamers en ambulancediensten in Nederland gaan sms'jes versturen naar mensen die in de buurt zijn van iemand die een hartstilstand heeft gekregen.

Mensenlevens redden

Zo moeten jaarlijks ongeveer twaalfhonderd mensenlevens worden gered. Dat zegt directeur Jan Smale van AED-alert. “We hebben de afgelopen anderhalf jaar een proef gedaan met twee meldkamers, in Twente en Noord-Holland. Die proef is zeer positief verlopen. Mensen in de buurt van een slachtoffer zijn vaak veel sneller ter plekke zijn dan een ambulance. Die heeft een aanrijtijd tussen de tien en twaalf minuten.”

Vrijwilligers

Mensen die kunnen reanimeren kunnen zich als vrijwilliger aanmelden op de sms-dienst via AED-alert.nl. “Wij vragen dan waar ze wonen en werken, maar ook bij welk trainingsinstituut ze de opleiding hebben gevolgd en het certificaatnummer. Het valt op dat een heleboel mensen een certificaat hebben,” aldus Smale. De komende periode wordt het initiatief gevolgd door onderzoekers van het ziekenhuis AMC in Amsterdam. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze nieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top