ACTUEEL

Ervaringsdeskundige nu ook voor familie psychiatrisch patiënt

Bij een aantal instellingen in geestelijke gezondheidszorg (ggz) werken sinds enige tijd familie-ervaringsdeskundigen. Zij weten uit ervaring wat het betekent als een naast familielid een psychiatrische ziekte krijgt en gebruiken die ervaring om lotgenoten te helpen, schrijft Trouw.

De meeste familie-ervaringsdeskundigen werken nu nog op vrijwillige basis, maar een handjevol heeft een betaalde baan. GGz Breburg gaat na de zomer twee getrainde familieleden in dienst nemen, om de familie meer inbreng te geven bij de behandeling van de patiënten.

De nieuwe hulpverlener past in een trend van de afgelopen jaren in de psychiatrie: de inzet van 'cliëntervaringsdeskundigen'. Dat zijn mensen die zelf bijvoorbeeld een psychose of verslaving hebben doorgemaakt en ggz van binnenuit kennen. Naar schatting hebben inmiddels zo'n 1500 à 2000 van deze ervaringsdeskundigen een betaalde baan in de geestelijke gezondheidszorg.

Verschillende mbo- en hbo-scholen bieden inmiddels opleidingen tot ervaringsdeskundige. De familie-ervaringsdeskundigen is nog niet zo ver, aldus Trouw.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top