ACTUEEL

Duizend vragen over kankerverwekkende chroomverf

Het RIVM heeft in drie maanden meer dan duizend vragen gekregen van onder anderen (ex-)medewerkers van Defensie, letselschadeadvocaten en vakbonden over de kankerverwekkende verf chroom-6. Het instituut gebruikt de vragen voor het vaststellen van onderzoeksvragen over het werken met chroomverf. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu donderdag bekend.

De vragen hebben onder meer betrekking op de risico's en gezondheidseffecten van chroom-6, de producten waar de verf op zit en de eigenschappen van het giftige middel. Daarnaast wil het RIVM weten sinds wanneer het bekend is dat chroom-6 schadelijk is voor de gezondheid, zowel bij de wetenschap als bij Defensie. Ook gaan de vragen over de aantoonbaarheid van lichamelijke effecten van chroom-6.
 
"De eerste onderzoeksvragen zijn nu vastgesteld en het RIVM is begonnen met het onderzoeken en beantwoorden", aldus het instituut.

Bij Defensie hebben zich meer dan 2100 (oud-)medewerkers gemeld die met chroomverf werken of hebben gewerkt. Meer dan zeshonderd van hen hebben gezondheidsklachten. Het ministerie heeft tot dusver ruim 200 duizend euro uitgekeerd aan mensen die ziek zijn geworden door de kankerverwekkende verf.

Volgens minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie zijn er geen alternatieven voor chroomverf. Ze stopt niet zoals de SP wil met het gebruik van deze verfsoort. Dan komen hele wapensystemen aan de grond te staan, liet de minister eerder weten.

Belangstellenden met vragen kunnen deze nog altijd doorgeven aan het RIVM. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top