Finance

'Ziekenhuisbouwer wilde Wereldbank omkopen'

'Ziekenhuisbouwer wilde Wereldbank omkopen'

Ziekenhuisbouwer Simed International is eind maart door de Wereldbank op de zwarte lijst gezet wegens fraude. Simed, dat over de hele wereld ziekenhuizen bouwde en dit voorjaar failliet werd verklaard, heeft geprobeerd medewerkers van de bank om te kopen. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Simed werd voor vijf jaar door de Wereldbank uitgesloten. Andere ontwikkelingsbanken wereldwijd zullen dit besluit hebben overgenomen. Voor Simed moet dat grote gevolgen hebben gehad, omdat het Utrechtse bedrijf vooral actief was in ontwikkelingslanden, van Kazachstan tot Trinidad, schrijft het FD.

Sietse Zoodsma, de enige bestuurder en aandeelhouder van Simed, zou indirect betrokken geweest zijn bij de fraude. Dat zou voor de Wereldbank mede reden zijn geweest om het bedrijf zo’n zware straf op te leggen. Zoodsma ontkent via zijn advocaat zijn persoonlijke betrokkenheid, aldus het FD.

ABN Amro

Simed werd eind april failliet verklaard. Moederbedrijf Aremzo onderging niet lang daarna hetzelfde lot. Kort voor het faillissement bleek dat het bedrijf niet 15 miljoen aan eigen vermogen had, maar juist 40 miljoen euro schuld. Een van de grote schuldeisers is ABN Amro. De bank vordert 123 miljoen euro bij de boedel.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top